JyskeVestkysten side 6-7 – 2018.06.21
juni 21, 2018
JyskeVestkysten forside – 2018.06.21
juni 22, 2018

startHER eventen Dig og din idéløb af stablen i går med50 vilde ideer skabt af børn og unge fra Haderslev Kommune. Eventen er en del af kommunens ønske om at motivere flere til at blive iværksættere.  

250 børn og unge var forleden samlet på Haderslev Handelsskole for at præsentere deres idé for et dommerpanel bestående af erhvervsfolk fra kommunen.

Haderslev Handelsskole emmede af gode og vilde ideer og engagerede børn og unge. Borde med papudstillinger samt stande og roll ups med beskrivelser af de unges projekter. I lokalerne skulle de på skift præsentere deres ideer for dommerne, og afslutningsvist blev vinderne kåret.

Formand for Haderslev Erhvervsråd, Johan Schmidt, var en af dommerne og med til at kåre vinderne:
– Det var dejligt at komme rundt som dommer og se de forskellige stande. Det allerbedste har været at opleve det engagement, I udstråler og se den ild, I har i øjnene. For det er lige netop det, der skal til, sagde Johan Schmidt.

Legeplads med en enestående oplevelse
Maya, Christoffer, Enna og Amalie fra 4. klasse på Gram Skole vandt første prisen med deres præsentation af Violin legepladsen. Legepladsen er formet som en violin, og tanken er, at man skal gå rundt inde i violinen, hvor der er madrasser, reb og labyrinter – for til sidst, enten at tage svævebanen eller rutsjebanen ned. Ved siden af er der trampoliner formet som trommer. Bedsteforældrene er der også tænkt på: De kan sidde i massagestolen, mens børnebørnene boltrer sig på pladsen imens.

-Børnenes tanke var, at det skulle være en legeplads, som man aldrig glemte, man havde været på. Temaet var musik og H C Andersen, og så skulle børnene ellers bare finde på, fortæller Marianne Juel, der er børnenes håndværk- og designlærer på Gram Skole.

Den nøglefrie cykellås
Fire elever fra Haderslev Handelsskole vandt førsteprisen i deres gruppe for Bluelock – en nøglefri cykellås. Låsen er koblet til Bluetooth via smartphone, hvorfra man låser cyklen. Samtidig er der GPS sporing, så man kan følge cyklen, hvis den fx bliver stjålet eller forældrene ønsker at følge deres børns færden.

-Jeg stod selv en dag efter fitness. Havde min smartphone på mig, men kunne ikke finde nøglen. Og jeg tænkte, hvis nu bare…jeg tror, der er mange, der har stået i den situation og bøvlet med deres nøgle, fortæller Andreas Riis Nielsen, som er én af idemagerne bag den nøglefrie cykellås.

Gruppen har lavet en spørgeundersøgelse for at undersøge markedet. Underbygget med undersøgelser, der viser, at størstedelen af danskerne har cykel. 78 procent har en smartphone. Og 52.000 anmeldte deres cykel stjålet i 2016. Med den viden er de klar til at gå i gang. Segmentet er der.

-Det er en kæmpe motivation at vinde. At der er nogle, der tror på det, vi brænder for. Vi har fået tre timers rådgivning til at komme videre på. Nu skal vi ud at søge kapital til projektet. Vi tror på ideen, siger Andreas Riis Nielsen og Stine Caroline Lorentzen.

Platform for iværksættere i Haderslev
Børn og unge iværksættere i Haderslev Kommune skal udvikle deres innovative kompetencer og turde tro på deres idéer. Samtidig skal skoler og uddannelsesinstitutioner arbejde med innovation og iværksætteri og hjælpe med at udvikle og motivere de unge.

Morten Riis er programleder på startHER, som står bag eventen. Projektet skal være med til at motivere, spotte og støtte nye talenter samt eksponere iværksætterånden og kulturen i Haderslev Kommune:

– Vi er et bredt partnerskab i form af en investeringsfond, der kan kaste noget kapital i projekterne, Haderslev Kommune, der vil være Danmarks iværksætterkommune samt et stærkt erhvervsliv, der ønsker iværksætteri i kommunen. Det er et langsigtet perspektiv, som understøtter projekter i skoler og på uddannelsesstederne. Formålet er at skabe begejstring og motivation for iværksætteri allerede blandt de helt unge, fortæller Morten Riis.   

De seks vindere blev:

Pregruppen:
Deltagerne blev delt op i to grupper: En PRE gruppe med deltagere fra 0.-9. klasse, og en PRO gruppe, hvor deltagerne var 10. klasses elever, fra ungdomsuddannelser, videregående uddannelser og iværksættere.
Der blev kåret tre vindere fra hver gruppe:

PRE-gruppen:

  1. plads: 1000 kr. til klassekassen: Violin legepladsen – Maya, Kristoffer, Enna og Amalie fra 4. klasse på Gram Skole.
  2. plads: 750 kr. til klassekassen: Natur legepladsen – Ida G., Ida K., Jasmin, Karen, Stine, Caroline, og Trine fra 6. årgang på Gram skole.
  3. plads:  500 kr. til klassekassen: Valghold i Design, innovation og iværksætteri – Anne, Camilla, Camilla B. og Julie 7-9 årgang på Gram skole.

PRO-gruppen:

  1. plads: 3000 kr. og tre timers rådgivning: Bluelock – den nøglefrie cykellås – Stine, Andreas, Janus og Philip fra 2. G., Haderslev Handelsskole.
  2. plads: CE ME – Christian og Emil fra VUC Syd, Flowfactory.
  3. plads: Medicacess – Simon, Mikkel, Morten og Jonas fra 2.G, Haderslev Handelsskole

 

Fakta om StartHER
Eventen Dig og dinidé er opfostret af startHER.

Formålet med eventen er at motivere og begejstre børn og unge, udvikle deres kompetencer og færdigheder inden for innovation og iværksætteri.

startHER er et samarbejde mellem Haderslev Erhvervsråd, Haderslev Kommune, investeringsselskabet Heltemod og Hjerteblod og alle Haderslev kommunes skoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser.  

Eventen fandt sted på Haderslev Handelsskole tirsdag 20. marts.

  
Yderligere oplysninger:
Morten Riis, programleder startHER, mail: morten@her.dk, mobil 2162 6452

BOOK